Вход
Регистрирай се в Dnevno.bg, за да запазваш и споделяш любимите си неща!
Четиво:  Черният списък на Грийнпийс с отровни храни! Вижте го и решете дали искате да живеете по-дълго!

Окол 20 световни производители на храни ни тровят с генно-модифицирани организми (ГМО). Това стана ясно от публикувания наскоро списък на продукти от руския клон на 'Грийнпийс'.
'Черният списък' на производителите на храни от ГМО-та показва, че една част от световните производители използват вредните вещества с цел овкусяване или оцветяване на продуктите.


Вижте списъка с продуктите, които се продават почти във всеки магазин или хипермаркет в България. В същото време част от продуктите се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните на Европейския съюз (ЕС) и получават български опаковки и етикети. В списъка засега е само една от веригите за бързо хранене и тя е очаквано 'Макдоналдс', които в някои страни в Азия и Латинска Америка веригите им вече се забраняват със закон.


Списъкът може да се допълни с проверените миналата година от Европейския съюз (ЕС) производители, чиито продукти за страните от новите страни-членки и за цялата Източна Европа са с доказано по-ниско качество на съставките. Например, Coca-Cola Co. бе хваната в това, че вместо захар използва отровни изкуствени подсладители. В списъка попaднаха и такива продукти като кафе Jacobs, подправките Kotanyi и др.


Междувременно, голяма част от медиите в Източна Европа са принудени да премълчават фактите за вредните добавки и публикуваните резултати от проучванията поради факта, че същите производители често се явяват и водещи рекламодатели, особено що касае тв ефир.


Контролът също не е ефективен. Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните Йордан Войнов призна, че подкотролната му институция не може да следи качеството на предлаганите във веригите продукти, а само дали са пресни и отговарят на условията за съхранение и продажба.


1. Snickers – шоколадов десерт
2. Campbell – супи
3. Uncle Bens – ориз, кетчуп
4. Lipton – чай
5. Mars – шоколадов десерт
6. Twix – шоколадов десерт
7. Cadbury – шоколад, какао
8. Ferrero – десерти
9. Nestle шоколад
10. Nestle – напитка Nesquik
11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни. 
12. Pepsi – безалкохолно
13. 7-Up – безалкохолно
14. Heinz – кетчупи, майонези, сосове
15. Nestle – детски храни
16. McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
17. Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
18. Unilever – детски храни

 

Ето списъка в оригинал на английски: http://gmoguide.greenpeace.ca/shoppers_guide.pdf

Публикувано в: Храни, рецепти, диети | Полезно, съвети
facebook.com
4830